Väderrapporten, vittja och pervers.

Väderrapporten skvallrar om tjugotvå soliga plusgrader under inflygningen till Riga. Vi rullar in till vår luftbrygga, stänger av motorerna och jag öppnar fönstret för att liksom insupa den tidiga försommaren. Det dröjer några minuter innan den första nysningen kommer. Följd av en andra, en tredje. En fjärde.

Det är pollensäsong i Lettland och trots att väderleken varit minst lika god i Litauen där jag de senaste dagarna spenderat min tid har jag inte känt av ett jota. Men här på hemmaplan kliar det friskt i ögonen och näsan rinner till som ett kvitto på en evolution som inte riktigt fattat grejen.

IMG_20190412_100455

Stort möter litet i Zürich.

Med bara dagar kvar på mitt nuvarande kontrakt har det annars varit lite sisådär med kommunikationen mellan min arbetsgivare och mig själv gällande villkor och annat matnyttigt för min fortsatta framtid. Attityden har lite varit som så att vi tar det när det kommer, eller helst några veckor efter. Vilket inte riktigt varit undertecknads kopp té. Därför var det en rejäl lättnad att vakna upp i morse, vittja den digitala brevlådan och där hitta ett löfte om att det nya kontraktet utformas i skrivande stund.

Detaljer?
Nja.
Men det är åtminstone ett steg i rätt riktning.

IMG_20190414_063700

Soluppgång i Riga, på väg mot dagens tredje flygning en arla morgon i april. 

Sommarsäsongen sparkade officiellt igång för några veckor sedan när mars övergick i april. För vår del innebär det att en del temporära rutter som andas sommarflärd införs under några månader framåt. De allra flesta av dessa flygs förvisso inte av oss i Boeing-flottan (utan hanteras av den nya modellen Airbus A220) men trots detta har en del nya rutter letat sig in i schemat för maj. I natt gör jag exempelvis debut ner södra Ukraina och kustorten Odessa – ett välkänt namn för den som har koll på det forna Sovjets hetaste semestermål. Senare i maj landar jag även i Prag (som en betydligt yngre version av mig själv besökte senast för hela tolv år sedan) och troligtvis även på Sardinien. Däremellan väntar de numera klassiska besöken i Amsterdam, Paris och Berlin – allt från min hotellbas i Vilnius.

IMG_20190412_102443

Finfina bergsformationer på väg till Schweiz.

Att många av mina kollegor inte ämnat stanna kvar till den tidigare nämnda utfasningen av Boeing 737 och redan nu lämnar skutan märks för övrigt tydligt i schemaläggningen där jag såväl nuvarande som nästkommande månad flyger betydligt fler timmar än jag någonsin tidigare gjort. Jag tackar och tar emot, för all erfarenhet är bra erfarenhet i min bok. Inte minst i en bransch med närmast pervers fixering kring flugna timmar och loggbokserfarenhet.

Gott så.

IMG_20190406_202234

Kvällsflygning från Oslo som säkerhetspilot, sittandes på klaffstolen med kaffe i hand.