Ynka, världsmästare och petig.

Utanför fönstret går solen ned i sakta mak. Skuggorna på förbiflanerande blir allt längre och längre. Något nyfiket barn stirrar storögt tillbaka samtidigt som en stressad mamma pratar i mobilen med sin lediga hand. Det är fredagkväll i Vilnius. Jag springer motigt på ett löpband. En ynka procents uppförsbacke. Jag flåsar som ett skadeskjutet djur så det är en jäkla tur att jag är ensam på hotellgymmet, befriad från dömande blickar och überhurtiga världsmästare.

IMG_20180325_130023

Blir alltid lite småsentimental när jag passerar mitt gamla skolfält – Västerås (ESOW). Här slet man, våndades och åldrades. Och nu sitter man här, på en mils höjd.

IMG_20180406_191335_072

Fredagslugn på gymmet.

Trots att min kondition dragit något gammalt över sig är det just tillgången till något så pass basalt som ett löpband som gör att jag föredrar att skickas till Litauens huvudstad Vilnius framför Tallinn, eller även Riga om jag ska vara petig. Och det blir allt oftare att hotellnätter ploppar upp just här, till min glädje. Inte bara för att jag då kan dryga ut kassan något med ett modest (i ordets rätta bemärkelse) traktamente, härifrån vet jag även att jag kan skrapa ihop en försvarlig mängd timmar eftersom de rutter som flygs är till större europeiska städer som Amsterdam och Paris.

IMG_20180406_091504_262

I väntan på bättre tider (dvs. avgång) i Wien.

Det skadar inte heller att jag gillar Vilnius som stad. Folket är försiktigt vänligt, platsen som sådan lätt sömnig. Det är trevligt, helt enkelt.

Samtidigt som jag timmen senare avnjuter kvällsmiddag, halvliggandes i sängen kan jag inte undgå att fnissa lite förtjust åt mig själv och den klassmässiga resa jag gjort. För ett par år sedan låg jag i en löjligt väl tilltagen dubbelsäng på hyfsat famösa Four Seasons i Beverly Hills. Jag åt den gången också, dock mat som rullats in på vagn, gömd under en silverkupol. Nu halvsitter jag i Vilnius och äter butiksgrillat kycklingbröst på medhavd papptallrik. Skilda världar.

Men jag är fan så mycket mer lycklig nu.
Och det är ju det som räknas.

IMG_20180401_122213

Den allsvenska fotbollssäsongen är igång och för första gången på femton år har jag inte ett säsongskort på Hammarbys matcher.  Men mentalt är jag åtminstone med i matchen.