Riga, busskort och 98%.

På plats i Riga.

Som tidigare avslöjats i svensk rikspress (nja) tog jag alltså hyfsat nyligen beslutet att bekosta en type rating på Boeing 737 i Riga och befinner mig därför sedan några dagar tillbaka i Baltikums okrönta huvudstad. Min goda vän Viktor, själv med genetiska kopplingar till landet ifråga, har varit eld och lågor över detta beslut. Idel tips på ställen att se och folk att möta har överlämnats muntligt under närmast sakral sinnestämning. Allt kulminerade att han kvällen innan avresa tog en avstickare från rutten hem från kneget för att överlämna ett busskort som dock senare visade sig vara tomt.

Men det är tanken som räknas.

Jag bor i en hyrlägenhet halvvägs mellan flygplatsen och innerstaden. Den danske ägaren (som vägrade prata danska) plockade upp mig på flygplatsen i en splitterny Lexus mot betalnin gi form av svenskt knäckebröd och mjölkchoklad. Huset ifråga är gammalt och agerade från 1930-talet som barack åt sovjetiska soldater innan nämnde herre med fru tog över, rustade upp det och började hyra ut. Allt är i fint skick, betydligt roligare än min ångestlada i Västerås, men jag ber att få återkomma med slutligt omdöme då jag ej hittills lyckats utröna om min rinnande näsa beror på mögel eller en simpel förkylning.

IMG_20170906_162535

Inspirationsbild inifrån klassrummet.

Innan jag kom hit körde jag teori i digital form på kvällstid samtidigt som jag knegade på jobbet på dagarna. Väl på plats följde drygt en och en halv dags teori klassrum med en jovialisk herre som varvade informationen med minnen från sin tid i det sovjetiska luftvapnet. Därefter skrev vi teoriprov på B737-300/500. Hundra frågor skulle avhandlas på två timmar. Jag klockade in på småsäkra 98% men grämde mig i drygt tio minuter efteråt eftersom det borde ha varit en pinne till i protokollet då en fråga jag fått fel på vid närmare kontroll visade sig vara korrekt, samtidigt som facit alltså var inkorrekt. Men som min kurskamrat, den afghanske kaptenen med sköna 99,87% på provet, tröstande kommenterade:

“Theory is theory my friend, now we get to fly the real thing which is what matters”.

IMG_20170905_195114

Nästan som hemma.

Kloka ord från en i övrigt hittills fantastisk herre som är här för att återigen blåsa liv i sin gamla 737-rating efter några år på den betydligt större 767:an. Han kan med andra ord ungefär allt i sömnen. I sista sekund slängdes en tredje person in i mixen, vilket jag halvt motvilligt accepterade eftersom det trots allt ger mig mer tid i simulatorn. Han är en skön fransman med flera tusen timmars flygtid i diverse konfliktzoner i Afrika, samtidigt som han aldrig flugit med utfällbart landningsställ. Ett hyfsat udda CV med andra ord och allt sammantaget känns vi som en perfekt mix av noll koll och extrem erfarenhet, med mig som nestor i det förstnämnda segmentet.

Idag har jag ledigt och spenderar dagen i sängen, pluggandes i makligt tempo samtidigt som jag hoppas att immunförsvaret ska förhandla fram en reträtt från förkylningstrupperna. Sedan vankas ett par dagar i en paperstiger där vi övar procedurer innan vi knallar in i simulatorn för första gången nästa vecka.

God helg gott folk!