Fortsättning följer.

Några dagar blev till veckor.

Under de tre veckor jag nu varit hemma i Sverige har jag mest av allt arbetat men även hunnit med ett besök i New York. Denna bisarra weekendbokning som förbryllat mången bekant har egentligen en högst logisk, tillika ytterst nördig förklaring.

När jag för ett år sedan fick ett erbjudande om närmast perverst billiga biljetter till USA slog jag till på weekends i såväl Washington DC och New York. Tanken var att flyga ihop ett nytt guldkort hos SAS och i fallet New York även ha en ljuspunkt att se fram emot när den tänkta midvintern slog som hårdast mot humöret. Nu vet vi ju att annat kom emellan (två månader i San Diego för den som nyligen hoppat på tåget) och visst kändes det lite småmärkligt att vara hemma i en vecka innan man återigen ställde om dygnsrytmen till amerikansk tid.

DSC_0414~2
Tillbaka i staterna efter en dryg vecka i fosterlandet. Min dygnsrytm ba ”tack!”.

Annars har jag spenderat min tid med att dels försöka simma i det kafkanska hav som är korrespondens med Transportstyrelsen, men även funderat en hel del kring mina val här i livet. Den givna frågan från släkt och vänner har ju varit vad som händer nu? Ska jag fortsätta flyga?

Det enkla svaret på sistnämnda spörsmål är ”ja”.

Det något mer komplicerade är att jag inte vet under vilka former det kommer att ske. Därför ska jag genomgå ett så kallat flygpsykologiskt test där min lämplighet som pilot av större plan ska avgöras. Vill man äntra en mer seriös utbildning här hemma och i Europa i stort krävs sådana här tester. Samtidigt som jag ifrågasätter kostnaden (det kostar över 6000 kronor) tycker jag att det i grund och botten är en bra sak. Flygbolagen som sedan ska plocka nybakade elever vet att dessa har gått igenom psykologiska kontroller samt diverse test av deras finmotoriska samt mentala färdigheter. Dessutom får jag ett kvitto på om jag är redo för resan innan jag förbinder mig till att betala uppemot en halv miljon kronor för resterande utbildning.

DSC_0421
Fick också uppleva SAS sprillans nya interkontinentala kabin. För en flygnörd som undertecknad innebar detta mental ståfräs under drygt åtta timmar.

Hittills har det varit något av ett projekt att ens få ett sådant test till stånd. I regionen finns två företag som utför testen. Det ena heter Interpersona och skyltar på sin hemsida med att de utför testerna i Stockholm. Deras definition av den kungliga huvudstaden är dock något mer förlåtande än min egen då jag knappast anser att Västerås är en förort. Då återstår det dyrare alternativet, SIAP, som dock som en trevlig bonus är belägna några kvarter från min ungkarlslägenhet. Inget av dessa företag har dock varit särskilt pigga på att respondera med undertecknad (något jag trodde då de trots allt skinnar folk monetärt for a living). Jag får lov att återkomma när en tid är bokad.

Annars har alltså min kontakt med Transportstyelsen, som utfärdar mitt certifikat, varit en mardröm i miniatyr. Inte nog med att handläggarna i bästa fall kan uppfattas som mindre trevliga i sin korrespondens (något jag personligen tycker är märkligt då de trots allt bör jobba för sina uppdragsgivare, de svenska skattebetalarna), de har även gjort det mesta för att dra ut på ärendet och i vissa fall även hävdat rena faktafel som anledning till detta. Jag förstår att de kanske har mycket att göra men konstaterar än en gång att klimatet borta i USA är helt annorlunda för privatflygare. Där gillar man generellt piloter och attityden gentemot denna hobby men även yrkesutövning är uppmuntrande.

Skärmavbild 2015-03-21 kl. 16.19.06
TS briljerar! Notera gärna att dokumentet de hänvisar till visar att det alltså krävs 45 timmar för ett PPL. Inte 100. Inget certifikat känt för mänskligheten kräver specifikt 100 timmar. Proven de nämner har utförts och resultaten har skickat in.

Här hemma verkar vi mest vara jobbiga att ha att göra med och både kostnader och allmän inställning gentemot oss från statigt håll är lika tillmötesgående som en stingslig dörrvakt på tjack. Återkommer i frågan när certifikatet väl är utfärdat.

God helg!

En kommentar

  1. Kerstin Gustafsson · mars 22, 2015

    Låt inget hindra dig…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s